perjantai 12. toukokuuta 2017

Pallas Yllästunturin Kansallispuisto: Vaellusvideo tunturiin

                    Vaellusvideo Muonio Jerisjärvi 29.9.2013.

Pallas Yllästunturin Kansallispuisto syksyn väreissä

29.9.2013 Sunnuntai: uni maistui ja heräsin Klo 8:00 kelin ollessa poutainen ja plus asteita ulkona oli 2. Jeriskylässä on melkoisen hiljaista mökkien seisoessa tyhjillään, vain muutamien asukkien ollessa paikalla. Paras ruska-aika on takana  mutta kelit suosivat eikä lunta ole vielä maassa eikä puussa.

Keimiötunturi sijaitsee Muonion Jerisjärvellä

Päivän retkisuunnitelma on patikoida Keimiötunturin kautta Sammaltunturiin ja sieltä kohti Mustavaaran autiotupaa. Lenkin pituus noin 17-18 km riippuen reitin valinnasta. Hero3 ja handycam pyöri vinhasti ja videota tuli 12 gigaa päivän vaelluksesta. Keimiötunturille kapuaminen sai sykkeen hiukan nousemaan, olihan siinä 1,7 km nousua 613,5 metriin. Lähellä huippua tuli polulla vastaan porotokka joka ei aikonutkaan väistää vaikka yleensä ne porot pötkii pakoon sorkat suorina ihmisen nähdessään.

Lapin kiimaiset urosporot

Nythän on porojen kiima -aika ja iso urosporo alkoi tulemaan  uhmakkaasti mylvien kohti noin 70 metrin päästä, ja siinä oli pakko ihmisen väistää ja kiertää 100 metriä oikealta. Keimiötunturin huipulla näkyvyys oli lähes nollassa pilviharson peittäessä laen.

 Katsomme parhaksi kiertää lauman kauempaa oikealta. Pitkäsarvinen poro seuraa katseellaan jatkuvasti liikkeitämme pysyen paikallansa. Vaelluskengät alkoivat imeä kosteutta sisäänsä, koska varvikko oli ylhäällä huurteessa ja alempana kosteaa. Ensi lumen rippeet huipulta myös löytyi, ei siinä olisi hiihtämään pystynyt mutta lunta se kuitenkin oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.