keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Muonio Jerisjärvi 10-17.3.2012

Lauantai: Aamulla herätys kello 7:00. Tattarileivät ja muut tarpeelliset syömiset kohti ääntä ja menoksi kohti Muoniota.
Startti kello 8.07.
Matkaa muonioon kertyy lähes 1000 km joten ajamista yhdelle päivälle on aivan riittävästi.
Nokialla on lähtiessä sää plussan puolella ja Jyväskylää kohti ajaessa auton lämpömittari näyttää jo 4,5 astetta.
Pohjoista kohti mentäessä alkaa lumivallit hiljakseen kasvamaan ja Tornion kohdalla on mittari jo nollassa.
Vaimolla iski kauhea migreeni ja lähes koko matka Tornion jälkeen meni takapenkillä maatessa, myös pikku oksennus tulvahti Ylitornion kohdalla.
Moni ohiajava autoilija varmasti ihmetteli tapahtumaa ja luuli kuningas alkoholilla olevan tapahtumaan osaa….
Kilpisjärven tie oli aika surkeassa kunnossa, polannetta ja sohjoa riitti, lisäksi auto tärisi niissä tien lukuisissa urissa joita riitti Torniosta muonioon asti.
Matka kesti taukoineen lähes 12 tuntia.
Sauna lämpiämään ja siiderit pakkaseen. Huomenna heitetään reput selkään ja hyvin voidellut sukset jalkaan, määrämpää kohti tunturia…
Sunnuntai 11.3.2012. Aamulla pakkasta pari astetta, taivas pilvessä. Yön aikana on tiputellut taivaalta jokusen sentin lunta.
Päivän urakkana on käydä Pallaksen lenkki jolle mittaa tulee 30 km.
Suksen pohjaan pikapidot, luistot. Reppuun eväät ja kuvauskalusto, tavarat saavat 45 litraisen repun pullistelemaan.
Latukone ei ollut vielä avannut latua joka kulkee Mäntyrovan erätuvan kautta Pallakselle.
Näimme reissun ensimmäiset porot pian lähdön jälkeen. Eläimet juosta nytkyttelivät pakoon edestämme ja aikansa juostuaan pysähtyivät ne
pureksimaan puiden naavaa, samalla takapää purki kasan mustia papanoita latu-uralle.
Mäntyrovan tuvalla pieni tauko. kamera tallensi maisemaa ja kävi siinä myös kuukkeli hyppimässä nuotiopaikalla. Olikohan linnulla maha jo täysi, kun ei viihtynyt paikalla pidempään.
Pallakselle oli enään 5 kilometrin matka joka oli lievää ylämäkeä. Onneksi latukone oli ajanut Baanan puhtaaksi ja luisto parani huomattavasti.
Pallakselta Jerikselle suksimme Mustavaaran kämpän kautta jossa myös ensimmäisen kerran aukaisimme eväspussin.Pienessä kämpässä oli makkaran paistajia jo riittämiin, joten
makkarat saivat mustanpuhuvan pinnan ulkona olevalla nuotiolla.
Päivä oli suorastaan loistava. Aurinko alkoi pilkistää pilven raosta jo alkumetreillä, ladut olivat huippukunnossa, pienen tuulenvireen käydessä hiihtäjän kasvoille joka oli leuto.
Päivälle tuli pituutta viisi ja puoli tuntia, raikasta ulkoilmaa keuhkojen täydeltä. Päivän päätteeksi sauna lämpiämään ja siihen päälle saunajuomaa.
Maanantai 12.3.2012
Päivän hiihto 15,4 km
Suuntana Ylläs jonne autolla matkaa karvan päälle 50 km. Auto parkkiin Riemuliiterin pihaan, sukset jalkaan ja kohti Kukastunturia.
Heti alkuun taivaalta alkoi leijailla märkää lunta joka tarrautui suksen pito osaan liisterin lailla ja samalla jäädyttäen pieniä läimäreitä.
Hiki kasteli paitaa tunturiin kiipiessä.Tunturin laella näkyvyys oli olematon ja maiseman kuvaaminen toivotonta.
Kukastunturin laella ilma vaihtui pakkaselle ja luisto parani huomattavasti.
Kotamajan kodassa makkara solahti tikkuun ja hetkessä ruskeapintainen herkku upposi nälkäisen hiihtäjän suuhun.
Tarkoituksena oli tehdä noin 30 km lenkki, mutta keliolosuhteiden vuoksi suunnitelmat hiukan muuttuivat.
Ylläkseltä pois ajaessa alkoi taivas revetä ja auringon säteet valaisivat tien pintaa.
Tunturissa sää ja maisema vaihtuvat todella nopeasti. Sunnuntai hiihtäjät viihtyvät kahvikeitaiden liepeillä jonne on matkaa majapaikasta muutamia kilometrejä.
Muutamia ulkomaalaisia hiihtäjiä tuli vastaan matkalla, useimmat eivät hallitse hiihtämisen alkeita, jo pystyssä pysyminen on jollekkin suuri haaste.
Tiistai 13.3.2012 Hiihto 26 km Retken kesto 4,5 tuntia
Aamun aurinko värjää säteillään mäntyjen latvoja, pakkasta on -7 astetta. Lunta on taas yön aikana satanut sentin verran. Latukone rutkutti joskus aamuyön pimeimpinä tunteina.
Sukset käännetään kohti mustavaaran pitkää nousua, keimiöjärven kautta jerisjärvelle, Keimiöniemen kierros päättää päivän taipaleen.
Mustavaaran porokämpän oli valloittanut kelkkaseurue joka ajeli latu uraa pitkin kämpälle. Kelkkayrittäjillä on röyhkeys huipussaan ohjatessaan turisteja kansallispuistoon
jossa on kelkkailu kielletty!
Keimiöniemen kierroksella latu oli loisto kunnossa, ainakin hetken. Hetkessä tuuli puhalteli uran umpeen ja niemen kärjestä käännyttäessä saimme vastaamme
tuulen joka oli viedä mennessään alle 100 kiloisen hiihtäjän.

Keskiviikko 14.3.2012 Hiihto 26,5 km 4 tuntia 15 min.
Auringon paistetta, pakkasta -7 astetta, puuskittaista tuulta. Autolla Olostunturiin ja sieltä suksilla kohti Särkitunturia.
Heti olokselta hiihdellessä oli kelkkailijat taas vallanneet latu uran, oikeanpuoleinen latu oli pilattu täysin.
Särkitunturille oli matkaa 13,5 km. Viimeinen 2,5 km oli nousu voittoista taivalta. Särkitunturin kota oli palanut ja jäljellä oli ainoastaan puuvarasto
ja vessa. Makkaranpaiston sai unohtaa ja kyrsät lähtivät koskemattomina takaisin kohti Jerisjärveä. Ylhäällä kävi kova ja luihin asti menevä viima joka
hiukan haittasi videointia.
15.3.2012 Hiihto 19 km
Torassiepin kierros oli päivän hiihtomatkana. Jeris kylästä järven jäätä pitkin 2 km tuulessa ja tuiskussa pakkasen ollessa 3 astetta. Hiihtoa vaikeutti
taivaalta leijaileva lumi jota ei kuitenkaan satanut päivän aikana kuin muutaman sentin. Siepinvaaran laavulla paloi nuotio, sen ääressä pikku tauko.
Repussa oli kuukkeleille varattuna leivänmuruja. Lintuja ilmestyi pieni parvi taistelemaan leivän sipareista.
16.3.2012 Hiihto 12 km
Viikon lämpimin päivä, plus asteita 5. Aamusta kuvaamaan Jeris hotellin rantaan jossa vierähti puolitoista tuntia ja matkaa suksilla 2 km.
Iltapäivällä Sammalvaaran kuntoladun lenkki(10 km) Ensimmäinen hiihto tällä reissulla ilman reppua!
Räystäiltä vesi tippuu ja aurinko paistaa kellon ollessa 17.25.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.